Scheldekwartier - Ruzie over raadsenquête in Vlissingen (PZC)
De raadsenquête naar het Scheldekwartier in Vlissingen dreigt te mislukken
Ruzie over raadsenquête in Vlissingen
VLISSINGEN - De raadsenquête naar het Scheldekwartier in Vlissingen dreigt te mislukken.
De talloze tegenstrijdige rapporten duizelen GroenLinks. De partij wil precies weten wat Vlissingse colleges de afgelopen tien jaar hebben gedaan in de aanloop naar het Scheldekwartier. Samen met SP, CDA, ChristenUnie en de Partij Souburg Ritthem heeft fractievoorzitter Peter Kruizinga vragen opgesteld voor de raadsenquête en daar een commissie voor samengesteld. De gemeenteraad zou zich daar vanavond over uitspreken.
Zou, want GroenLinks heeft haar initiatiefvoorstel weer van de agenda gehaald. Ze was bang om stemmen mis te lopen, nu de LPV haar medewerking aan de raadsenquête tóch weer heeft ingetrokken. De lokale partij wil eerst het Intégis-rapport afwachten. Dat zou een dezer dagen moeten verschijnen.
Al verwacht Kruizinga daar weinig van. Er circuleren al wat concepten en uit de wandelgangen heeft hij vernomen dat het rapport niet genoeg antwoorden geeft. "In dat geval zou de LPV alsnog inspringen. En ik hoop dat ze haar rug recht houdt, maar ik hoor ook geluiden dat ze onder druk staat van de PvdA die de enquête per se wil tegenhouden. Dat ligt volledig in lijn met eerdere dreigementen die Henk de Haas heeft geuit."
Met een krappe minderheid ligt de sleutel in handen van de LPV. En die houdt haar rug heus wel recht, zegt Mark Weug, die vanaf morgen officieel fractievoorzitter is. "Wij laten ons niet onder druk zetten door Henk de Haas. Maar ook niet door Peter Kruizinga. Hij schiet het voorstel meteen de wereld in, zonder eerst een concept naar de fracties te sturen. Dat hadden we zo niet afgesproken."
De partij is geërgerd. "Kruizinga praat steeds over koppen die moeten rollen. Daar heb ik grote moeite mee. Er is nog best kans dat we voor de raadsenquête stemmen, zeker als het Intégis-rapport er in februari nog niet is, maar daar moet vooraf wel goed over gecommuniceerd worden. Over zo'n enquête moet je goed nadenken. Want het is natuurlijk niet niks. Als er straks alleen een feitenverslag uit komt en iedereen gaat dat op zijn eigen manier interpreteren, dan krijg je helemaal een kippenkot."
Precies wat Henk de Haas denkt. "Ik kan Peter Kruizinga verzekeren dat uit de afgelopen tien jaar, waarin ik ook als bestuurder heb gefungeerd, een bestuurscultuur naar voren komt die hij verschrikkelijk vindt. Maar daar heb je geen tijdrovende raadsenquête voor nodig. Daar kan ik hem in anderhalf uur in een café over bijpraten."
Maar druk of dreigementen? Daar weet de PvdA'er niets van. "Dat roepen ze bij GroenLinks wel vaker, maar het is complete onzin. Er wordt mij meer invloed toegedicht dan ik heb. Al snap ik de frustratie van Kruizinga best. In zijn gedachten had hij een meerderheid en dat blijkt niet te zijn. Dat is vervelend. Alleen moet je niet steeds met wrok blijven omkijken. Dat doen we al genoeg."
Natuurlijk, hij zou er niet rouwig om zijn als de LPV afhaakt. "Door de opstelling van GroenLinks zegt de LPV straks: 'je bekijkt 't maar'. Dat kan ik me best indenken."
Plaats het eerste bericht!