Sta op Zorg komt in actie (PZC)

Sta op Zorg komt in actie
Protest tegen mogelijke uitsluiting in Zeeuwse zorg voor verslaafden.


Provinciale Zeeuwsche Courant door Frank Balkenende 12/04/2008

GOES – Goes is voor de christelijke stichting Sta op Zorg uit Vlissin­gen, die verslaafden opvangt, de laatste strohalm om verdere voet aan de grond te krijgen in Zee­land. Goes moet als enige gemeen­te nog een besluit nemen over de beleidsnota van het Zeeuws Kom­pas, een samenwerkingsverband voor verslavingszorg van de vier ‘grote’ Zeeuwse steden. In de nota staat dat geen subsidierelaties wor­den aangegaan met levensbeschou­welijke instellingen.
Sta op Zorg, die Zeeuws breed een handtekeningenactie op touw wil zetten, vreest dat ze buitenspel wordt gezet en met haar andere christelijke spelers op de zorg­markt. Ze heeft een college van B en W en de gemeenteraad van Goes een brandbrief over de kwes­tie geschreven.
Vlissingen (centrumgemeente van het Zeeuws Kompas), Terneuzen en Middelburg hebben de nota al geaccepteerd. In Middelburg en Vlissingen werden wel amende­menten ingediend om de omstre­den passage uit de beleidsnota te halen, maar daar waren geen meer­derheden voor te vinden.
Goes moet nog een besluit ne­men. Volgens raadslid Paul Colijn van SGP/ ChristenUnie is de nota inmiddels aangepast ‘na wat duw­en trekwerk’. „ Als christelijke ver­slavingscentra niet langer worden uitgesloten en dus niet alle kaar­ten op Emergis worden gezet, gaan wij akkoord.” Het Vlissingse commissielid Ma­rian Roos van de ChristenUnie, die zich in deze zaak heeft vastge­beten, weet echter zeker dat de pas­sage niet wordt geschrapt. „Dat be­tekent dat op grond van de nota in­stellingen met een levenbeschou­welijke identiteit kunnen worden uitgesloten. Daarmee kan bijvoor­beeld ook het Leger des Heils wor­den afgeknepen, terwijl dat juist veel voor - ook verslaafde - dak­en thuislozen doet.”
Roos is van plan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een ‘mailtje over de gang van zaken in Zeeland te sturen’.
Directeur Ricardo Verhagen van Sta op Zorg zegt dat de zinsnede in de nota is gekomen om onder meer wildgroei in de verslavings­zorg tegen te gaan. „Maar hoe je het ook uitlegt, het neigt toch een beetje naar discriminatie.”
De stichting, die onder de vlag van stichting De Hoop in Dor­drecht werkt, wil straks ook in Goes en Terneuzen verslavings­zorg aanbieden. Hij hoopt dat de Goese raad probeert de gewraakte passage uit de beleidsnota te krij­gen.
Lukt dat niet, dan begint Sta op Zorg een handtekeningenactie in Zeeland. Ook speelt Verhagen met het idee een protestfestival met een forumdiscussie met deskundi­gen, muziek en ander vermaak te organiseren.
Het Goese raadslid Colijn vindt dat de stichting een kans moet krij­gen op de zorgmarkt, temeer om­dat ‘keuzevrijheid een uitgangs­punt is in de Wet Maatschappelij­ke Ondersteuning’. „Bovendien presteert De Hoop, waaronder de stichting valt, buitengewo0n goed als verslavingscentrum. Uiteraard moet wel gekeken worden naar de kwaliteit van nieuwe zorginstellin­gen, maar om op voorhand levens­beschouwelijke instellingen uit te sluiten, dat kan natuurlijk niet.”
De vier grote Zeeuwse gemeen­ten dreigen verslavingszorgcen­tra met een christelijke identiteit van de zorgmarkt uit te sluiten.
Een protestactie is in de maak.

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht